امنیت وب اپلیکیشن
برای افزایش امنیت وب اپلیکیشن قصد داریم به شما شش راهکاری که به گفته Acunetix بایستی در چرخه توسعه وب اپلیکیشنها و بعد از آن به کار گرفته شود را معرفی نماییم. شاید تا به حال هزینه زیادی برای خرید تجهیزات و راهکارهای امنیتی کردهاید. اما سوال اصلی برای شما این است که تا چه اندازه این هزینهها موثر بودهاند. ایجاد حس کاذب امنیت به واسطه خرید تجهیزات امنیتی منجر به سطح شکنندهای از امنیت خواهد شد.
همچنین این روزها شاهد سیل عظیمی از وب اپلیکیشنها هستیم. برنامههایی که اهداف بسیار جذابی برای مهاجمان هستند. ما در این مطلب علاوه بر ارزیابی تاثیر راهکارهای امنیت وب اپلیکیشن درباره روشهای افزایش سطح امنیت این برنامهها نیز صحبت کردهایم.
امنیت وب اپلیکیشن با مشارکت تمامی افراد حاضر در پروژه
باید توجه داشته باشید در راستای افزایش امنیت وب اپلیکیشنها (برنامههای کاربردی وب بنیان)، مشارکت تمامی افراد لازم است. اگر امنیت را جدا کنید و آن را تنها وظیفه تیم امنیت بدانید مشکلات متعددی برایتان به وجود خواهد آمد. در این صورت تیم امنیت ناخواسته باعث کند شدن روند توسعه خواهد شد. همچنین فعالیت تیم امنیت رفته رفته به سمتی خواهد رفت که تنها بعد از توسعه برنامه کاربردی به برطرف کردن مشکلات میپردازد و نقشی برای توسعه همراه با در نظر گرفتن موارد امنیتی برایتان نخواهد داشت. در اینجا قصد نداریم تا اختصاص یک تیم متخصص امنیت را کم اهمیت قلمداد کنیم، بلکه لزوم آگاهی تمامی افراد حاضر در پروژهتان از امنیت را میخواهیم متذکر شویم.
بهترین راهکار برای افزایش امنیت وب اپلیکیشن چیست؟
بهترین راهکار موجود در حال حاضر SecDevOps میباشد. باید بدانید مطابق با SecDevOps تمامی افراد حاضر در پروژه در راستای امنیت برنامه کاربردی مسوول هستند. توسعه دهندگان بایستی کدهای امن بنویسند، مهندسان QA از مشکلات امنیتی آگاه باشند و آنها را در سنجشهای امنیتی خود در نظر بگیرند. مدیران پروژه نیز در تصمیمگیریهایشان باید امنیت وب اپلیکیشن را در نظر بگیرند.
پس اگر میخواهید وب اپلیکیشنی مطابق با DevOps توسعه دهید، نیاز به افرادی دارید که آموزشهای امنیتی لازم را دیده باشند. تیم شما باید دید خوبی نسبت به آسیبپذیریها و تهدیدات امنیتی داشته باشند. اگر چنین امکانی را ندارید از ابتدای روند توسعه وب اپلیکیشن از افراد متخصص در حوزه امنیت وب کمک بگیرید.
استفاده از فریم ورکهای امنیتی
امنیت سایبری و تامین و حفظ آن در یک سطح قابل قبول، یکی از مباحث پیچیده است که جزئیات فراوانی را شامل میشود. در صورتی که حتی بخش کوچکی از آن را نادیده بگیرید امنیت کل مجموعه را به خطر خواهید انداخت. از این رو استفاده از فریم ورکهای امنیت سایبری میتواند راهکار موثری باشد. در این فریم ورکها که در واقع راهکارهایی استراتژیک هستند، تمامی بخشها در نظر گرفته میشود. با استفاده از آنها میتوانید مطمئن باشید که امنیت وب اپلیکیشن را نادیده نگرفتهاید. بر روی این فریم ورکهای امنیت سایبری مطالعات کاملی انجام شده و متناسب با نیاز تجارت شما قابل پیاده سازی هستند. اما در راستای انتخاب فریم ورک مناسب و پیاده سازی درست آن نیاز به یک تیم متخصص دارید.
خودکارسازی و ادغام
یک روند سنتی که متاسفانه هنوز هم رایج است، این است که یک متخصص امنیت با یک پویشگر(اسکنر) آسیبپذیری اقدام به پویش آسیبپذیریها میکند. در مرحله بعد نیز با ابزارهای متن باز موجود تستهای نفوذ لازم را انجام میدهد. پس خودکارسازی و ادغام با سایر راهکارها چه میشود! هر چقدر به نیروی انسانی در ارزیابی امنیت وب اپلیکیشن کمتر متکی باشید، خطر اشتباهات انسانی را کاهش دادهاید.
راهکارهای امنیتی نیز بایستی با یکدیگر ادغام شوند. مثلا پویشگرهای آسیب پذیری با پلتفرمهای CI/CD و یا سیستمهای ردیابی مشکلات (issue trackers) را باید ادغام کنید. همچنین تمامی این روندها را باید به چرخه تولید نرم افزار اضافه کنید. یعنی در کنار برطرف کردن تمامی ایرادات یک نرم افزار در چرخه تولید، رفع ایرادات و آسیب پذیریهای امنیتی را نیز در نظر داشته باشید. اگر هدف شما تولید یک برنامه کاربردی امن است با تیم متخصص امنیت وب اپلیکیشن در طول روند توسعه نرم افزار خود همکاری را آغاز کنید. تمامی موارد را به تست نفوذ وب اپلیکیشن بعد از اتمام پروژه موکول نکنید.
استفاده از راهکارهای توسعه امن نرم افزارها
به عنوان توسعه دهنده نرم افزار بایستی فهم خوبی از مشکلات امنیتی مانند Cross Site Scripting، حمله تزریق LDAP، تزریق دستورات OS و حملات تزریق SQL داشته باشید. باید بدانید چطور کد بنویسید تا در برنامه کاربردی آسیب پذیری به وجود نیاید. به طور مثال یک برنامه نویس PHP بایستی جلوگیری از حملات تزریق SQL درPHP را بداند. همچنین توصیه میکنیم، با استفاده از پویشگرهای آسیب پذیری در حین چرخه توسعه نرم افزار، آسیب پذیریها را شناسایی و برطرف کنید. هر چه زودتر این کار را انجام دهید، بهتر است. برای افزایش امنیت وب اپلیکیشن بهتر است هر چه سریعتر کدهایی که نوشتهاید را تصحیح کنید.
استفاده از مجموعهای از راهکارهای افزایش امنیت وب اپلیکیشن
برای تست و همچنین افزایش امنیت وب اپلیکیشن از ابزارهای متعددی میتوانید استفاده کنید:
و غیره
اسکنر آسیب پذیری یکی از ابزارهای کلیدی در راستای امنیت وب اپلیکیشن محسوب میشود. اما بهترین پویشگر آسیب پذیری نیز به تنهایی کافی نیست. ادغام اسکنر آسیب پذیری وب با پویشگر آسیب پذیری شبکه میتواند راهکار موثرتری باشد. اما با استفاده از اسکنرها هم هنوز میتوانید در برابر خطاهای منطقی آسیب پذیر باشید، پس باز هم نیازمند راه اندازی تستهای نفوذ به صورت منظم و دورهای میباشید.
در ارتباط با WAF بایستی بگوییم یکی از اجزای اساسی برقراری امنیت میباشد و برای مقابله با آسیبپذیریهای Zero-day وجود آن حیاتی میباشد. اما استفاده از هر کدام از این راهکارها به تنهایی موثر نبوده و نیاز به ادغام تمامی این راهکارها و خودکارسازی هر چه بیشتر روند یافتن آسیبپذیریها و برطرف نمودن آنها میباشد.
Red Team
یکی دیگر از راهکارها، راه اندازی حملات امنیتی ساختگی است. در واقع ایده اصلی تست نفوذ نیز همین میباشد. اما انواع تست نفوذ اعم از تست نفوذ شبکه یا تست نفوذ وب زمانی موثر هستند که به صورت دوره ای و منظم صورت گیرند. ما به شما استفاده از red team را در کنار راهکارهای دیگر پیشنهاد میکنیم. یعنی با یک شرکت فعال در حوزه امنیت قرارداد ببندید تا به صورت منظم برای یافتن راهی برای نفو به شبکهتان تلاش کنند. تیم قرمز انواع راهکارهای نفوذ به سازمانتان را میسنجند، از مهندسی اجتماعی گرفته تا یافتن آسیبپذیری و اکسپلویت آن!
تاثیر دیگر این راهکار، سنجش نحوه عملکرد تمامی راهکارهای امنیتی به کار گرفته شده میباشد. در واقع میتوانید قبل از وقوع حمله واقعی از میزان آمادگی سازمانتان مطلع شوید. در این سنجشها قطعا امنیت وب اپلیکیشن نیز مورد سنجش قرار خواهد گرفت. همانطور که گفتیم این روزها یکی از اهداف جذاب برای مهاجمان برنامههای کاربردی وب بنیان هستند.